Yirik Fatma

Kahramanlık Öyküsü

Yirik Fatma Kahramanlık Öyküsü Seslendirme
Yirik Fatma Kahramanlık Öyküsü İşaret Dili Videosu

Türk halkı 1920’li yıllarda işgal altındaki yurdumuzu kurtarmak için bir şeyler yapmak adına canla başla uğraşıyordu. Kimisi çorap, çarık, fanila yapıyor, kimisi de askere erzak taşımacılığı yapıyordu. Bazıları ise Yirik Fatma gibi içindeki vatan aşkı, kanınındaki bağımsızlık heyecanıyla askerlere sesleniyordu.

Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası birçok güney şehrimizde olduğu gibi Fransızlar, Antep’i de işgal etmişlerdir. Antep’te Fransızlarla savaş 1 Nisan 1920’den 8 Şubat 1921’e kadar sürmüş ve 20 Ekim 1921’de Fransızlarla yapılan Ankara Antlaşması ile bu cephe kapatılmıştır.

Savaşın sürdüğü o yıllarda yaşı geçkin olan Yirik Fatma devletin, halkın ne halde olduğunu görmüştür. Bu mücahit kadınımız da diğer kahraman kadınlarımız gibi vatan savunması için harekete geçmiştir. Askerimiz vatanını savunmak için cephede gece gündüz bekleşirken köylülere durmak yakışmaz düşüncesiyle hareket etmiştir. Öyle ki düşmanın Norman Nakliye koluna doğru ilerlediğini öğrendiği vakit kendi memleketinden geçen akıncılara katılarak onlarla düşmanın karşısına çıkmak istemiştir. Ancak yaşlı olmasından dolayı akıncı askerler Yirik Fatma’nın kendilerini yavaşlatacağını düşünmüş ve onu yanlarında ismemişlerdir. Yirik Fatma bu davranışlara dayanamayıp ‘’Benim kanım, sizinkinden daha mı şirindir? Gadanızı* alayım!’’ demiş ve peşlerine takılmıştır.

Çanakkale/ Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı
Görsel: Kurşunlar

Onun bu davranışı askerlere büyük bir motivasyon sağlamış ve Yirik Fatma’dan cesaret almışlardır. Böylelikle onlara güç aşıladığını söyleyebiliriz.

Rum-Evlek, İbrahim- şehir, Arıl köylerinden gelen çetelerle Sinan Gediğinde iki gün iki gece nöbet tutup düşman Nakliye Kolu’nun gelmesini beklemişlerdir.

Akıncıların peşine takılan Antepli Yirik Fatma gece gündüz Türk askerine destek olmuş, yorgun askerlerin yerine nöbet tutup onların dinlenmelerine yardımcı olmuştur. Bu kadar bekleyişe rağmen düşman askeri gelmemiştir.

İlerlemiş yaşına rağmen Türk akıncılarına yardımda bulunan kadın kahramanımızın nerede vefat ettiğini bilememekteyiz.

*Gada: 1). Dert, hastalık 2). Bela 3). Kardeş anlamlarına gelmektedir. Kaynak: Trük Dil Kurumu Sözlükleri

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*